M3 - Életmód napközis tábor


  • 2018. június 22.
  • Menő menza
  • Tanév: 2017-2018
Iskolánkban hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra nevelésre. Ez a Pedagógiai programunkban is meghatározott feladat. A tanév végén a harmadik évfolyamnak nyílt lehetősége részt venni iskolánk által szervezett Életmód táborban, mely az egészséges életmód három fő témakörét ölelte fel. Mozgás és sport, egészséges táplálkozás és személyi higiénia.

Hétfőn a sporté volt a főszerep. Reggeli tornával indult a nap, majd játékos sorversenyeken mérhették össze ügyességüket a gyerekek. Volt zsákban futás, részeg szemüvegben akadálypálya, labdás feladatok, vízhordó váltóverseny, sorverseny hullahopp karikával. A rolleros ügyességi verseny mindig nagy sikert arat a gyerekek körében.

Kedden Activity és számháború gyümölcsökkel, zöldségfélékkel és szórakoztató játékokkal ismerkedtek meg, melyek mindegyike zöldségekkel, gyümölcsökkel volt kapcsolatos.

Szerdán a Madárdal-tanösvényre kirándultunk, mely a Velencei-tó és a dinnyési Fertő madár-és növényvilágának természeti érdekességeinek megismerését tette lehetővé. 3 km-es körutat jártunk be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen.  A terepi körútról nyári ludak, nagykócsagok életébe tekinthettünk be, túravezetőnk segítségével. Gyógynövényeket vizsgáltunk. Túravezetőnk nádtutaj készítésére is megtanította a gyerekeket.

Csütörtökön a Szekszárdi Strandon élveztük a napfényt és a hűs habokat.

Pénteken a védőnővel beszélgettek a gyerekek a személyi higiéniáról és a környezetről, fertőző betegségekről. A helyes kézmosást és fogmosást gyakorolták, majd fürdőgolyót készítettek. Megismerkedtek az elsősegélynyújtás alapjaival: sebellátás, égési sérülések, mérgezések, kullancseltávolítás.

Délután ping-pong és focibajnokságot rendeztünk.

A hét során igyekeztünk egészséges tízórait és uzsonnát adni a gyerekeknek. Ennek jegyében készültek a csodás gyümölcs-nyársak is, amit örömmel el is fogyasztottak.

Az egészséges életmódra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A játékosan, gyermekkorban elsajátított ismereteket akaratlanul is hazaviszik a gyerekek és a család, szülők, testvérek szemléletét is befolyásolják. Emellett fontos volt számunkra az is, hogy jó hangulatban, szívesen töltsük el közösen ezt a hetet.

Gráczer Éva - Kiss Mónika