A „Menő menzák az iskolában - egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok" a Mészöly Géza Általános Iskoláért Alapítvány szervezésében EFOP-1.8.5-17-2017-00325 projekt keretében kialakított programok diákjaink testi-lelki egyensúlyának elérését célozzák meg és hosszabb távon jelentősen javítják a gyermekek egészségtudatos életviteli kilátásait. A projekt átfogó célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának hatékony támogatása az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása, a várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése.
Kedvezményezett: Mészöly Géza Általános Iskoláért Alapítvány
Cím: 7000 Sárbogárd József Attila utca 14.
Projekt megnevezése: M3-Menő Menza a Mészölyben
OP név: EFOP
Pályázati kiírás megnevezése: EFOP-1.8.5-17-2017– Menő menzák az iskolákban
Projekt helyszíne (régió): Közép-Dunántúl
Projekt helyszíne (megye): Fejér megye
Projekt helyszíne (település): Sárbogárd
Megítélt összeg: 15 000 000 HUF
Támogatás aránya: 100 %
A projektet az Európai Szociális Alap finanszírozza
Ország: Magyarország
Projekt összköltség: 15 000 000 HUF
Projekt megvalósulása: 2018. január 1-től 2019. június 30-ig.
Magyarországon a lakosság egészségi állapota elmarad az Európai Unió más tagországaival szemben. A súlyos megbetegedések, a túlsúly és az egyre gyakoribb ételintolerancia már egész fiatal korban elkezdődik, ezért is fontos, hogy az általános iskoláskorú gyerekekben tudatosítsuk e betegségek veszélyforrását, megelőzési lehetőségét. Ezért tartjuk fontosnak, hogy iskolánk programjába beillesszük és fejlesszük az egészséges életmódhoz kapcsolódó kompetenciákat annak érdekében, hogy ezek a kompetenciák a megfelelő irányban alakíthassák a gyerekek, és rajtuk keresztül családjaik egészséges életvitelét, életmódját, hozzájárulva életminőségük javításához.
Ennek szellemében kezdtük meg a pályázati programok megvalósítását, illetve az eszközbeszerzéseket.
A pályázat megvalósítása az alábbiak szerint:
A projekt szakmai előkészítése:
A projekt szakmai előkészítése során elkészült a szakmai terv, amely pontosan tartalmazza a pályázat szerinti programok, beszerzések megvalósításának tervezett időpontját és a lebonyolító személyeket. (táblázat) Iskolánk honlapján elkészült a résztvevők körében egy on-line igényfelmérés, mely a tervezett programok, a beszerzések, a kérdőívek tartalmát ismertette. (kérdőív)
Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében:
- A mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel:
A projekt keretén belül, az iskola tanulói részt vettek a táplálkozási szokások felmérésében egy kérdőív segítségével. A diákok közül az elsősök nem vettek részt, mivel az írás, és olvasási készségük még nem elég fejlett ehhez, illetve a nyolcadikosok, akik csak fél évet iskolánk tanulói. Így a kérdőív kitöltésében 250 tanuló vett részt. A kérdőívek kitöltéséért felelt és koordinálta az egyik szakmai vezető, illetve részt vett a dietetikus, iskolánk védőnője.
- A kérdőívek dietetikus szakember által történő kiértékelése
- „Bevállalom”- kiszűrő játék. Minden diákunk részt vett a felmérésen, melyet iskolánk védőnője végzett, testsúly/testmagasság/BMI mérés történt. Kiértékelés után tájékoztatást kaptak a tanulók, a szülők és a dietetikus.
- Dietetikus szaktanácsadás heti 4 órában, szükség szerint egyéni, vagy osztályszinten.
- „Élünk, mert eszünk” játékos projektnapot tartottunk, ahol megismertettük diákjainkat a projekt céljával, témaköreivel. Vetélkedőt tartottunk az egészséges életmód, az egészségkockázatokkal.
- Program megnyitó, a rendezvény logójának verseny eredményhirdetése.
- „Lédús Élményeim” verseny meghirdetése. Blog vezetése heti egy alkalommal.
- „Bevállalom, vannak plusz kilóim…”jelentkezés, a vállalások anonim formában.
- „Szakácsok Gyöngye – így és ezt főzzétek” főzőbemutató az érdeklődőknek, profi szakács részvételével.
- „Évszakonként mozgatom a súlyomat” játékos sportfoglalkozás az iskola tanulóinak.
Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:
- Osztály salátabár- minden osztály havi egy alkalommal az iskola tankonyhájában salátát készít, majd vendégül látja a testvérosztályát.
- Büféprojekt – egészségnap a büfében, havi egy alkalommal a dietetikus által összeállított ételeket árusítanak az iskolai büfében.
- Együtt mozog az iskola, iskolai sportnap valamennyi tanuló részvételével.
- „Így táplálkozunk mi” vicces életképek az osztályok étkezési szokásairól.
- „Ilyen étel nincs is… - Lehetetlen receptek” receptgyűjtő verseny, ppt bemutatón keresztül.
- Rajzverseny alsósoknak az egészséges életmód témakörében.
- Jól kifőztük… - interaktív vetélkedő a felsős tanulóknak.
- Celeb konyha, az egészséges táplálkozást népszerűsítő program közismert személyekkel.
- Életmód napközis tábor szervezése az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítésére.
- Egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó eszközök használata.
Választható önállóan támogatható tevékenység:
- Tankonyha létrehozása és berendezése.
Iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás és az étkezési kultúra fejlesztése érdekében:
- étkezéshez szükséges edények beszerzése
- étkezéshez szükséges bútorzat és eszközök fejlesztése az étkezőben
- étkezőasztalok beszerzése
- étkezőszék beszerzése
- ablakokra új függöny és karnis beszerzése
- asztalokra abrosz beszerzése
- Ivókút létrehozása 4 db ivóvízvételi hely kialakítása
A programok időpontjáról, a jelentkezésekről a faliújságon, az osztályfőnököktől és az iskolarádióban folyamatos tájékoztatást kapnak az iskola tanulói.