Wlislocki Henrik Szakkollégium diákjainak előadása Sárbogárdon


  • 2016. május 30.
  • Hírek
  • Tanév: 2015-2016

A Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola a Nemzeti Tehetség Program 2015. évi pályázatai közül a tehetséges roma, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak szóló tehetséggondozó programok megvalósítását célzó NTP-RHTP-15 pályázaton is sikeresen szerepelt, ennek köszönhetően egy tanórán kívüli, új kezdeményezésű tehetséggondozó program valósul meg az iskolában. A térbeli-vizuális tehetségterület fejlesztését az intézményben innovációnak számító tűzzománc technika bevezetésével valósítják meg.

A program kiemelten célozza a roma fiatalok tehetségsegítővé válásának segítését, így a komplex  tehetséggondozó  program  megvalósításakor  legalább  egy  foglalkozás előadójának olyan roma szakkollégistát kell meghívni, akinek életútja pozitív példaként szolgálhat a diákok számára.  Az iskola felkérésére a Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiumának két diákja, Dobó Tibor és Kőszegi Krisztián földrajz-történelem tanári szakos hallgatók, illetve a szakkollégium mentortanára, Trendl Fanni egyetemi tanársegéd érkezett Sárbogárdra. Előadásukban bemutatták a szakkollégiumot, amely a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Romológia és Nevelésszociológia Tanszékén belül működik, 2001 óta segíti szakmailag és anyagilag az egyetemre bekerülő cigány/roma fiatalokat és hátrányos helyzetű hallgatókat. Fő céljuk közösségi-támogató szolgáltatást nyújtani tagjaiknak, akik önkéntes munkán keresztül a roma fiatalok felsőoktatásban való részvételét ösztönzik. Ezt követően saját történetüket osztották meg a diákokkal egy jó hangulatú eszmecsere keretében. Az elindult párbeszéd, kerekasztal-beszélgetés során az iskolások mintaadó, motiváló példát kaptak az egyetemistáktól, akik így megerősödnek tudományos-szakmai elhivatottságukban. 

A pályázati program megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segíti.

 

Nagy Orsolya