Szitakötő program a Mészölyben


  • 2016. április 19.
  • Hírek
  • Tanév: 2015-2016

A Szitakötő egy integrált ökológiai program alapját képező, negyedévente megjelenő gyermekeknek szóló folyóirat. Iskolánk 2010 őszén csatlakozott ehhez a programhoz, melynek lényege a művészeti és környezeti nevelés és oktatás összekapcsolása. Így negyedévente ingyenesen jutunk hozzá a Szitakötő című irodalmi és ökológiai gyermeklaphoz. A projekt nemcsak a veszélyeztetett természeti értékek megismerését és megóvását tartja fontosnak, hanem a szellemi, erkölcsi értékek gondozását is, és kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyerekekre.

A 48 színes oldalon megjelenő lapban különböző műfajú és tematikájú írások teszik lehetővé a tanórák színesítését. A kortárs irodalmi művek (vers, mese, kispróza) és az ismeretterjesztő cikkek mellett a korosztálynak megfelelő, kreatív foglalkoztató feladatok, pályázati lehetőségek segítik a befogadást.

2016. április 8-án kollégáink belső továbbképzésen megismerkedhettek a Szitakötő folyóirat online felületén található rovataival, a feltöltött segédanyagok tanórán történő alkalmazásaival.   Április 13-án tanulóink Szitakötő foglalkozáson, a pedagógusok továbbképzésén vehettek részt Victor András vezetésével. Mindkét alkalom fő témája, - a tavaszi számhoz kapcsolódóan - a vendégvárás, az elfogadás témaköre volt. A gyerekek a szülőkkel együtt csoportmunkában vitathatták meg a pozitív – negatív személyiségtípusok fő jellemzőit, nagy hangsúlyt fektetve a pozitív személyiségjegyek kiemelésére. Kassák Lajos : Képarchitektúra c. reprodukciója a tanulók fantáziájára bízta a kép mondanivalóját. Szintén ez a rajz volt a kiindulópontja annak, hogy diákjaink logikai készlet segítségével ehhez hasonló dolgokat alkothassanak. Végül minden csoport  pantomim-mozdulatok segítségével játszott el egy-egy szituációt, amelynek üzenetét  a többi csoport tagjainak kellett kitalálnia.

Diákjaink és pedagógusaink ezen a délutánon is tartalmas és hasznos ismeretekkel gyarapodhattak.

 

Reichardtné Sz. Ágnes