Népmese napja


  • 2015. október 06.
  • Hírek
  • Tanév: 2015-2016

Idén is, mint minden évben szeptember 30-án megünnepeltük Benedek Elek születésnapján, immár 11. alkalommal a magyar népmese napját.

Hetekkel korábban elkezdtek készülni diákjaink eme jeles napra. Kicsit változtatva, idén felolvasó délutánt szerveztünk. Évfolyamonként több tanuló olvasott fel szebbnél szebb meséket. Ki önállóan, ki párban vagy kiscsoportban mutatta meg meseolvasó képességét. Az osztály többi tagja pedig illusztrációt készített a mesékhez.

Délután az iskolánk aulájában gyűltünk össze családias hangulatban. A népmesékhez méltón furulyán megszólaltatták diákjaink Mariann néni irányításával a magyar népmesék dallamát. Ezzel is ráhangolódva a mesék csodás világára. Zsuzsa néni köszöntötte a megjelenteket, és elkezdődött barangolásunk. Hallhattunk királyokról, királynőkről, állatokról, bölcs apóról, furfangos lányról. A gyerekek örömmel hallgatták társaik előadásában a csodás történeteket.

Mai fejlett világunkban sem tudjuk, s nem is nélkülözhetjük a meséket. Andi néni kreatívan alkalmazta, s bevonta a meséket a 21. századnak illő megjelenítéssel, ugyanis nem könyvből, hanem kivetítőről olvasták a meséket. Így megjelent a diavetítés is modern formában.

Kellemes környezetben, ötletes rajzokkal, kedves, tanulságos mesékkel, jó hangulatban töltöttük el ezt a délutánt. Jó volt a hétköznapok forgatagából kiszakadva, egy mesékkel tarkított világban megmártózni.

 

Duskáné Lábodi Eszter