Mészölyösök Felvidéken

Határtalanul 2016- Felvidék


  • 2016. március 22.
  • Hírek
  • Tanév: 2015-2016

A Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola 7. évfolyamos osztályaival sikeresen pályáztunk a határon túli tanulmányi kirándulásra, a „ HATÁRTALANUL” elnevezésű program keretén belül „ 4 nap Felvidéken- a szabadság hőseinek nyomában a Szepesség kincseivel” elnevezéssel. A kiránduláson 29 tanuló és 3 pedagógus vehetett részt március 14-17-ig.

Az indulást megelőző napokban tanulóink bemutató előadást láthattak a leendő helyszínekről és látnivalókról. Adatokat gyűjtöttek a nevezetességekről, megismerkedtek történetükkel.

Vetélkedő keretében játékos formában elsajátíthatták ismereteiket.

Budapesten a Magyarság Házában megnéztük a „Mi magyarok” című kiállítást, amely tovább mélyítette tudásukat. Megtekintettünk 2 híres regény filmes feldolgozását: Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony és Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője címmel. /Mindkét író szorosan kötődik a Felvidékhez./

A négynapos kirándulás helyszíne a szlovákiai Felvidék volt. Autóbusszal a Csillagösvény utazási iroda segítségével több 100 kilométert tettünk meg.

Megtekintettük a füleki várat, majd Rimaszombat nevezetességeit. Itt találkoztunk a helyi általános iskola tanulóival és megemlékeztünk március 15-éről.

Várhosszúréten koszorút helyeztünk el a Szent György tiszteletére szentelt kéttornyú római katolikus templomban. Krasznahorkaváralján a várnál barangoltunk. Szállásunk a Betléri Kastélyszállónál volt, amivel nagyon elégedettek voltunk. Itt kaptunk minden reggel bőséges reggelit, vacsorát és úti csomagot a kirándulásokra.

Látogatást tettünk az Andrássy Mauzóleumban Betléren és koszorút helyeztünk el a síroknál. Szádelőn  /  Unesco- világörökség része /   a szurdokvölgyben rövid túrán vettünk részt. A Domica Szlovák-karszt tájegység cseppkőbarlangját csodáltuk meg és tettünk sétát benne.

Utunk Kassára vezetett. A város nevezetességeit tekintettük meg, köztük a Dómot és Rákóczi Ferenc rodostói emlékházát is.  A Felvidéki Paradicsomban sétáltunk a hóban, a merészebbek felmentek a hegyoldal járható útjaira, majd hócsatával vezették le fölös energiáikat. Késmárkon megkoszorúztuk Thököly Imre sírját a várban, és városnéző körútra mentünk. Az evangélikus fatemplom lenyűgöző volt.

Lőcsén és Rozsnyón előadást hallhattunk a nevezetességekről és megtekinthettük a Szent Jakab-templomot, a szégyenketrecet, a Thurzó házat; Andrássy Franciska emlékművét, az Őrtornyot, a Püspöki székesegyházat, a Diák templomot.

Kékkő várát is meglátogattuk, majd Szklabonyán megkoszorúztuk Mikszáth Kálmán szobrát és megnéztük az emlékházat is.

Minden helyszínen tanulóink rövid tájékoztatást adtak nekünk a látnivalókról és tudnivalókról.

Sok szép helyen jártunk, jó volt látni, megismerni a magyar vonatkozású nevezetességeket a négy nap alatt.

Szívesen fogunk visszaemlékezni az itt eltöltött csodás napokra.

Kecskés Andrea - Fülöpné Nemes Ildikó - Suplicz Ildikó