Mészölyösök a Szakma Sztár Fesztiválon


  • 2016. április 26.
  • Hírek
  • Tanév: 2015-2016

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezett Országos Szakmai Tanulmányi versenyen és a „IX. Szakma Sztár Fesztiválon” vehettünk részt a hetedik évfolyam tanulóival 2016. április 19-én Budapesten a Hungexpo Vásárközpontban.  

Külön busszal szállítottak bennünket a helyszínre és vissza. 40 szakma képviseltette magát a rendezvényen: ács, asztalos, kárpitos, víz-, gázszerelő, szakács, pincér, cukrász, kozmetikus, masszőr, fodrász, elektronikai műszerész, varrónő, virágkötő, logisztikai asszisztens, mechatronikai műszerész, stb ( a teljesség igénye nélkül). A verseny célja hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák ‒beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat ‒vonzerejét növeljék a szakma tanulás népszerűsítése révén, melynek kiemelt üzenete: „ A jó szakma felér egy diplomával!”.

A versenyzők a számukra elkerített részen készítették versenyfeladataikat, így a gyerekek munka közben láthatták egyes szakma sajátosságait, érdekességeit, nehézségeit. Lehetőség nyílt arra, hogy a látottakon és írásos tájékoztatón túl személyes tapasztalatokról is tájékozódjanak egy-egy standon, mivel a szakmát oktató pedagógusok, illetve a szakmát elsajátító diákok szívesen válaszoltak az érdeklődő kérdésekre. Nagy izgalmat jelentett a gyerekeknek az is, hogy például a szakács szakmánál magukra ölthették a szakácsok ruháját és fényképet készítettek róluk. Kipróbálhatták, hogyan lehet összeilleszteni a műanyag csöveket a vízszerelő szakmában és cukrászmester tanította a bátrabbakat a cukor rózsa készítésére.

Tanulóink sok hasznos tapasztalattal és élménnyel tértek haza. Volt köztük,aki itt talált olyan szakmát, amit továbbtanulási lehetőségként választani fog. Köszönjük ezúton is a lehetőséget!

 

Varga Angéla és Kecskés Andrea