Márton napi délután


  • 2016. november 16.
  • Hírek
  • Tanév: 2016-2017

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt egy legendához, amely szerint Szent Márton egy liba-ólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Hagyományainkhoz híven az idén novemberben is megrendeztük a Mészöly Géza Általános Iskolában Márton napi vigadalmunkat.

Játékos programjainkon iskolánk alsó tagozatos diákjai és szüleik vettek részt, akik sok érdekességet megtudhattak e napról, felidézve Szent Márton püspök alakját és a vele kapcsolatos legendát.

Különböző feladatokban mérték össze ügyességüket: libaterelés, tojásfiaskó, tollfosztás, liba lambada. Készítettek: ludas fejdíszt, lámpást, libákat különböző technikákkal.                        A hagyomány szerint ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőséges legyen a kamra. Mi is lakomával ünnepeltük a játékos délután végét.A szülők által készített finomabbnál-finomabb süteményeket a gyerekek jóízűen elfogyasztották. 

Nagyon jó élményt jelentett mindnyájunk számára. Jövőre újra megismételjük!

Tanító nénik