Királyok és fejedelmek útján Erdélyben - Mészölyösök a Határtalanul programban


  • 2015. március 30.
  • Hírek
  • Tanév: 2014-2015
Királyok és fejedelmek útján Erdélyben - Mészölyösök a Határtalanul programban

A Határtalanul pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása. Iskolánk a HAT-14-01 sikeres pályázat eredményeként 807800 forint támogatást kapott, melyet erdélyi kirándulásunk utazási és szállásköltségére fordítottunk.

A „Királyok és fejedelmek útján - 4 nap Erdélyben” kirándulás keretében célul tűztük ki a Magyarország határán túl élő magyarság megismerését, tanulóink történelmi, néprajzi, geológiai ismereteinek bővítését, magyarságtudatuk elmélyítését.

Március 12-én indultunk 26 hetedik osztályos tanulóval és 3 pedagógussal. Utunk első állomása Nagyvárad volt. Sétáltunk a Petőfi parkban, koszorút helyeztünk a püspöki székesegyház előtti gyönyörű Szent László szoborhoz. Egy-egy diákunk előadásában ismertük meg a parkban lévő szoboralakok életét (Petőfi Sándor, József Attila, Bethlen Gábor, Szent László király), majd betértünk a Püspöki Székesegyházba, ahol Szent László fejereklyéjét és aranyozott hermáját őrzik. A tanulók az előzetesen kapott szempontok szerint fotókat készítettek, gyűjtötték az ismereteket a kirándulás utáni beszámolóhoz.

Este Torockón igazi családias vendéglátásban és szállásban volt részünk.
Másnap reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól és túrára indultunk. A Tordai-hasadék Erdély egyik legelképesztőbb látványossága. A két átellenes meredek fal kiálló sziklái és mélyedései még most is egymásba illenek. Kialakulását szokás geológiai okokkal magyarázni, ám idegenvezetőnktől meghallgattuk a Szent László királyunkról szóló legendát: mikor menekült a kunok elől, addig fohászkodott segítségért a Jóistenhez, amíg megnyílt a föld és elnyelte mind a pogányokat. Hiszen Szent László lovának patkónyomait mi is láttuk a Tordai- hasadék fölött égbe nyúló sziklák peremén.

Ezután városnézés következett a kincses Kolozsváron: Szent Mihály templom, Mátyás király szobra és szülőháza, Bocskai István szülőháza, Babes-Bolyai Tudományegyetem. Beszéltünk Mátyás király és Bocskai István életéről, történelmi szerepéről. A nemzeti öntudat, a hazafias nevelés ezen a helyszínen is előtérbe került. Az aktív ismeretszerzés mindig elősegíti a tananyag gyermekközelivé válását.
Nagyenyed jó állapotban fennmaradt vára és vártemploma a 14. században épült, és olyannyira jelentős település volt akkoriban Enyed, hogy Bethlen Gábor egy darabig innen kormányozta Erdélyt. Megkoszorúztuk az 1848-as magyarellenes vérengzés emléktábláját.

Gyulafehérváron, az Erdélyi Fejedelemség hajdani fővárosában, az 1009-ben alapított püspökség központjában megtekintettük a fejedelmi palota épületét, a püspöki palotát. A 13. században épült székesegyházban megnéztük a Hunyadiak síremlékeit, itt látható Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágja is, az altemplomban pedig az erdélyi történelem nagyjai nyugszanak.

Fáradtan érkeztünk Dévára, Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes kollégiumába. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása.

Az árva gyerekeknek otthont adó kollégiummal ismerkedtünk meg harmadik napunk kezdetén, majd átadtuk adományainkat. Az ebédlőben a helyi diákok Dévát és környékét, mi pedig a mi otthonunkat mutattuk be. Közös ebéd után felmentünk a Dévai várba, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra és környékére. Felidéztük a Kőmíves Kelemenről szóló balladát is. Vajdahunyadon, a Hunyadi- Bethlen kastélyhoz utaztunk.

Vacsora előtt focimeccset vívott a két osztálycsapat, néhányan pedig a kicsikkel játszottak, labdáztak. Tanulóink a találkozás során valós, a mindennapokat tükröző képet kaphattak a külhoni magyar gyerekek életéről.
Kirándulásunk utolsó napján, március 15-e alkalmából saját műsorral vettünk részt a kollégium rendezvényén.

Elbúcsúztunk új barátainktól, hiszen a hazafele vezető úton még tartalmas programok vártak ránk. Megtekintettük Solymosi vár romjait, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Maros- völgyére. A Máriaradnai templomban megálltunk a híres Mária-kegykép előtt.
Aradon a Tűzoltó-téren a „Megbékélés parkot” látogattuk meg először, ahol hosszú évtizedek rabsága után ismét áll Zala György alkotása, a Szabadság-szobor. Sétáltunk a belváros főterén, az egykori Szabadság-téren és környékén, ahol megcsodálhattuk többek között a lenyűgöző szépségű városházát.

A négy napos út során több mint 1400 kilométeres utat tettünk meg, csodás élményekkel, értékes ismeretekkel gazdagodtunk. Reméljük diákjaink közül sokan vágynak vissza történelmünk fontos helyszíneire.


A pályázat felelőse Suplicz Ildikó
Kísérő tanárok: Dicsérdi Józsefné, Szénási Csaba