Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Dunaújvárosban


  • 2017. április 11.
  • Hírek
  • Tanév: 2016-2017
Szeles, csepergős, igazi áprilisi időben készülődött 27 középiskolás és 21 felső-tagozatos általános iskolás csapat Fejér megyéből Dunaújvárosban, a Radar Atlétikai Sportcsarnokban, hogy rövid köszöntés és eligazítás után összemérjék megszerzett katasztrófavédelmi tudásukat két kategóriában.

A sárbogárdiakat, iskolánkat, „MÉSZÖLYÖSÖK” csapatnévvel a következő tanulók képviselték: Puha Erik (8/b), Kineth István (6/b), Kókány Dániel (5/b) és Németh Zsolt (5/a).

Az első fordulóban egy egyórás elméleti tesztet töltöttek ki a versenyzők, válogatott kérdésekből összeállítva, melyek a tűzvédelem, a katasztrófavédelem és az ezekhez kapcsolódó egyéb ismeretanyagokat érintették. Az írásbeli után, az előzetes sorsolásnak megfelelő sorrendet követve jöttek a gyakorlati feladatok. Hat állomáson volt nyúlgátépítés homokzsákkal, puzzle kirakása veszélyforrásokat jelölő táblákból, sítalp-járás 4fővel, ami az összehangolt csapatmozgás tesztje volt, túlélőcsomag összeállítása, kézigránát dobása célba, rádiós akadálypálya teljesítése gázálarcban.

Szóval csupa-csupa izgalom reggel 9 órától délután fél egyig. A szervezők (a dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai) kiváló házigazdáknak bizonyultak, lilahagymás vendégváró zsíros kenyérrel és forró teával várták a próbák között felüdülni vágyó versenyzőket.

Az eredményhirdetéskor minden résztvevő csapat díszes formájú emléklapot kapott, ami még inkább emlékezetessé és egyben felejthetetlenné is tette ezt a napot. Az első három helyezett csapat felmenő rendszerben jutott tovább a megyei versenyre.

„Mészölyös” csapatunknak ebbe a kategóriába nem sikerült bekerülnie, a tapasztalat megszerzése viszont mindennél fontosabbnak bizonyult, megerősítve a versenysorozat mottóját is, mely szerint: „A tudás életet menthet!”

Őszintén kívánom, hogy soha ne kelljen bármilyen krízishelyzetben is a megszerzett tudást használni, de birtokolni mindenképpen hasznos és elengedhetetlenül fontos dolognak tartom, veszélyhelyzetektől terhelt világunkban.

Lejegyezte: Onosai Tibor (felkészítő tanár)