" Szép Magyar Beszéd" - Fejér megyei forduló Mezőfalva


  • 2017. február 23.
  • Hírek
  • Tanév: 2016-2017
„A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk.” 2017.02.23-án ismét részt vettünk Mezőfalván a Szép Magyar Beszéd című versenyen. Nevezésünket megelőzte egy iskolai forduló decemberben, mely első helyezettjei vehettek részt a területi fordulón.

A verseny célja, hogy 20-21. században írt 20-25 soros szöveget felolvassanak, ügyelve a szövegértésre, szöveghűségre, hangvételre, hangképzésre, hangsúlyozásra, szünettartásra, természetes beszédre. 11-12 éves korcsoportból 6.b osztályos Pető Klaudia, 13-14 éves korcsoportból 7.a osztályos Pszota Csenge képviselte iskolánkat.  Bár helyezést nem értek el a lányok, de bizton mondhatjuk sokat tettek azzal is nyelvünkért, hogy időt nem spórolva gyakorolták, hogy minél szebben olvassák fel szövegüket. Ugyanis nemcsak az nyer, aki oklevelet, helyezést kap. Az is nyer, aki részt vesz a megmérettetésen. S abban is biztos vagyok, hogy azok a fiatalok, akik tapasztalták, hogy mennyire jó érzés szépen beszélni, művelni anyanyelvünket, nekik mindig fontos lesz a minőségi nyelvhasználat, s talán ezzel sarkallják is a körülöttük lévőket.

Reméljük, egyre többünknek fontos lesz a választékos beszéd használata, mert a technikai forradalom hatására egyre csonkábban használjuk édes anyanyelvünket. S mint tudjuk, sokan, akik a magyar nyelvet idegen nyelvként tanulják is vallják, hogy nyelvünkön tudják a legszebben, legválasztékosabban gondolataikat, érzéseiket megfogalmazni.

Minden évben az is célunk, hogy a verseny hatására ismét kiemeljük mindazt, amit kollegáinkkal nap, mint nap hangsúlyozunk: beszéljünk szépen, választékosan!

 

Duskáné Lábodi Eszter