„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”


  • 2016. április 27.
  • Hírek
  • Tanév: 2015-2016

Idén először került megrendezésre április 18 – 22. között a Fenntarthatósági Témahét, melynek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök volt. Iskolánk is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A kerettantervre épülő tudásanyag átadása iskolai és internetes környezetben valósult meg. Ahhoz, hogy gyermekeink tudatosan törekedjenek bolygónk fenntarthatóságára megfelelő ismeretekkel kell rendelkezniük. A téma köré felépülő tanórákhoz előre kidolgozott óratervek álltak rendelkezésünkre, melyeket az OFI és a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium Szakértői csapata készített el.

A témahét keretében került sor a Föld Napi vetélkedőre, melyre a tankerület általános iskolái nevezhettek.

Április 22-én 1990 óta emlékezünk a Föld Napjára. Hogy tanulóink jobban odafigyeljenek a bolygó és az ember harmóniájára az ökológiai lábnyomukkal szembesítettük őket. A szünetekben erről szóló kisfilmet nézhettek az aula óriás kivetítőjén. Hisszük, hogy nem csak ezen az egy napon figyelnek oda környezetükre!

A rajzpályázat is Földünk megóvását helyezte a középpontba. A foglalkozások alkalmával a gyerekek megtudhatták, hogy mennyi élelmiszert fogyasztanak a világ különböző országaiban élő családok hetente, mekkora az egyes országok ökológiai lábnyoma és mit tehetnek ők az életkoruknak megfelelően, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásokat. Ezek közé tartozik a szelektív hulladékgyűjtés, amelyre ÖKO iskola révén óriási hangsúlyt fektetünk. Ám hogy még jobban tudatosítsuk ennek fontosságát 4 hetes versenyt is hirdettünk. A számítógép használata tanulóink számára közkedvelt és természetes időtöltés. A Fenntarthatósági Kupa internetes országos versenyen a világháló adta lehetőségek kihasználása fontos szempont volt. Háromfős csapatunk itt mérette meg magát, reméljük jó eredménnyel!

Minden program célja az volt, hogy rámutassunk arra, hogy kis odafigyeléssel mindenki sokat tehet a Föld védelméért!

Dicsérdi Józsefné