Lázár Ervin Program - 7. évfolyam

A középkori Mária énekektől a tangóig


Esemény részletei

  • Esemény kezdete: 2020-03-05 11:30
  • Esemény vége: 2020-03-05 12:30
  • Helyszín: József Attila Művelődési Központ
A tangó több évszázados zenei migráció során alakult ki Dél Amerikában, ugyanígy alakult vele a tánc is. A gyökerek vissza vezethetőek az európai középkori Mária énekekig, de a magyar népzenével is vannak közös vonásai; a XIX. század végétől napjainkig folyamatos fejlődésen ment keresztül, időben elkülöníthető stílusok alakultak ki, és alakulnak folyamatosan. Az összeállításban ezt a fejlődési folyamatot követjük nyomon megjelenítve a zenében és táncban kialakult különbségek sajátosságait, külön kitérve a magyar néptánccal való párhuzamokra.

Egyéb információk

Az előadás azon túl, hogy látványos és magával ragadó élményt nyújt, segít megérteni zenei és tánctörténeti párhuzamokat, összefüggéseket, valamint az előadás után a vállalkozó kedvű résztvevők számára kis ízelítőt tartunk, ahol saját maguk is kipróbálhatják a tangó életérzést.

A tangó más táncokhoz képest sokkal komplexebben hat az egyéni testi-lelki szellemi fejlődésre, felismerve ezt számos helyen terápiaként is alkalmazzák. A mozgáskészlete viszonylag egyszerű, de nagy hangsúly van azon az élő figyelmen, amit a párok egymásnak szentelnek, és amiben manapság hiányt szenvedünk. Aki ezt megtapasztalja és megérzi a működését ennek a szavak nélküli kommunikációnak, az az élete más területein is könnyebben fog harmóniát teremteni.

Az előadók az Európa-szerte ismert és kedvelt, Buenos Aires tangó klubjaiban is vendégszerepelt Tango Harmony Budapest zenekar, valamint a magyar tangó élet nemzetközileg is elismert táncos egyéniségei.