Határtalanul 2018 - Ukrajna


Határtalanul 2018 - UkrajnaPályázat részletei

Határtalanul! -  Ukrajnában

A Határtalanul! program sikeres pályázatának köszönhetően (HAT-17-01-2017-00730) iskolánk 7. évfolyamos diákjai tanulmányi kiránduláson vehettek részt Ukrajnában.

Május 29-én indultunk, hogy Kárpátalja gyönyörű vidékein bejárjuk a Rákóczi-szabadságharc emlékezetes helyszíneit. Beregszászban a Bethlen-Rákóczi kastély épületében helyet kapó Beregvidéki Múzeumba látogattunk.

A gazdag helytörténeti gyűjtemény megtekintése során megismertük a Beregvidék szabadságszerető népének történelmét, harcait a magyar szabadság ügyéért. Majd elfoglaltuk szállásunkat és kipakoltuk bőröndünket. Itt csak 1 éjszakát töltöttünk el, de teljesen kipihentük a hosszú utazást. A szálláson vacsora előtt a Borzsavári együttes műsorát élvezhettük, akik az ukrajnai népszokásokról és hazaszeretetükről énekeltek.

Másnap Munkács lenyűgöző várát tekintettük meg, majd Szolyván, a szovjetek által elkövetett etnikai alapú népirtás, a „Málenkij robot” áldozataira emlékeztünk. Az emlékpark kapuján kiérve a nehéz helyzetben lévő gyermekeknek ételt adományoztunk. Alsóvereckén az áttörhetetlen Árpád-vonal parancsnoki bunkerében jártunk. Következő úticél a Vereckei-hágó volt, ahol elénekeltük a Himnuszt és megkoszorúztuk a Honfoglalás-emlékművet, gyönyörködhettünk a csodálatos tájban.

Ezután a kirándulás második szállására érkeztünk ahol 2 éjszakát töltöttünk el. Itt az étellel és a szállással is teljesen meg voltunk elégedve és fantasztikusan éreztük magunkat. A harmadik napon Kárpátalja természeti látnivalóit kerestük fel. Kirándulni mentünk a Sipot-vízeséshez, ami lenyűgöző látvány volt, és a Szinevéri-tóhoz, amit egy kellemes sétával körbejártunk. Egy medve rezervátumba is ellátogattunk, ahol sok kicsi és nagy medvét láttunk, majd egy kijelölt erdei túraútvonalon az Árpád-vonal bunkereit tanulmányoztuk.

Az utolsó napon, Munkácson egy magyar tannyelvű iskolában jártunk. Mivel Ukrajnában a tanév ekkor már véget ért, az igazgató úrral beszélgettünk, s átadtuk neki a helyi diákoknak szánt ajándékainkat. Rövid városnézés után indultunk haza.  

A négy napos tanulmányi kirándulás során rengeteg ismerettel, élménnyel gazdagodtunk.

 

Kovács Józsefné

 Kapcsolódó galéria


Határtalanul 2018 - Ukrajna