EFOP-1.8.5-17-2017-00325 Menő menzák az iskolában - Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok- M3 Menő Menza a Mészölyben


EFOP-1.8.5-17-2017-00325 Menő menzák az iskolában - Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok- M3 Menő Menza a Mészölyben



Pályázat részletei

A „Menő menzák az iskolában - egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok" a Mészöly Géza Általános Iskoláért Alapítvány szervezésében  EFOP-1.8.5-17-2017-00325 projekt keretében kialakított programok diákjaink testi-lelki egyensúlyának elérését célozzák meg és hosszabb távon jelentősen javítják a gyermekek egészségtudatos életviteli kilátásait. A projekt átfogó célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának hatékony támogatása az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása, a várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése.

Kedvezményezett: Mészöly Géza Általános Iskoláért Alapítvány

Cím: 7000 Sárbogárd József Attila utca 14.

Projekt megnevezése: M3-Menő Menza a Mészölyben

OP név: EFOP

Pályázati kiírás megnevezése: EFOP-1.8.5-17-2017– Menő menzák az iskolákban

Projekt helyszíne (régió): Közép-Dunántúl

Projekt helyszíne (megye): Fejér megye

Projekt helyszíne (település): Sárbogárd

Megítélt összeg: 15 000 000 HUF

Támogatás aránya: 100 %

A projektet az Európai Szociális Alap finanszírozza

Ország: Magyarország

Projekt összköltség: 15 000 000 HUF

Projekt megvalósulása: 2018. január 1-től 2019. június 30-ig.

Magyarországon a lakosság egészségi állapota elmarad az Európai Unió más tagországaival szemben. A súlyos megbetegedések, a túlsúly és az egyre gyakoribb ételintolerancia már egész fiatal korban elkezdődik, ezért is fontos, hogy az általános iskoláskorú gyerekekben tudatosítsuk e betegségek veszélyforrását, megelőzési lehetőségét. Ezért tartjuk fontosnak, hogy iskolánk programjába beillesszük és fejlesszük az egészséges életmódhoz kapcsolódó kompetenciákat annak érdekében, hogy ezek a kompetenciák a megfelelő irányban alakíthassák a gyerekek, és rajtuk keresztül családjaik egészséges életvitelét, életmódját, hozzájárulva életminőségük javításához.

Ennek szellemében kezdtük meg a pályázati programok megvalósítását, illetve az eszközbeszerzéseket.

A pályázat megvalósítása az alábbiak szerint:

A projekt szakmai előkészítése:

A projekt szakmai előkészítése során elkészült a szakmai terv, amely pontosan tartalmazza a pályázat szerinti programok, beszerzések megvalósításának tervezett időpontját és a lebonyolító személyeket. (táblázat) Iskolánk honlapján elkészült a résztvevők körében egy on-line igényfelmérés, mely a tervezett programok, a beszerzések, a kérdőívek tartalmát ismertette. (kérdőív)

Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében:

  • A mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel:

A projekt keretén belül, az iskola tanulói részt vettek a táplálkozási szokások felmérésében egy kérdőív segítségével. A diákok közül az elsősök nem vettek részt, mivel az írás, és olvasási készségük még nem elég fejlett ehhez, illetve a nyolcadikosok, akik csak fél évet iskolánk tanulói. Így a kérdőív kitöltésében 250 tanuló vett részt. A kérdőívek kitöltéséért felelt és koordinálta az egyik szakmai vezető, illetve részt vett a dietetikus, iskolánk védőnője.

  • A kérdőívek dietetikus szakember által történő kiértékelése
  • „Bevállalom”- kiszűrő játék. Minden diákunk részt vett a felmérésen, melyet iskolánk védőnője végzett, testsúly/testmagasság/BMI mérés történt. Kiértékelés után tájékoztatást kaptak a tanulók, a szülők és a dietetikus.
  • Dietetikus szaktanácsadás heti 4 órában, szükség szerint egyéni, vagy osztályszinten.
  • „Élünk, mert eszünk” játékos projektnapot tartottunk, ahol megismertettük diákjainkat a projekt céljával, témaköreivel. Vetélkedőt tartottunk az egészséges életmód, az egészségkockázatokkal.
  • Program megnyitó, a rendezvény logójának verseny eredményhirdetése.
  • „Lédús Élményeim” verseny meghirdetése. Blog vezetése heti egy alkalommal.
  • „Bevállalom, vannak plusz kilóim…”jelentkezés, a vállalások anonim formában.
  • „Szakácsok Gyöngye – így és ezt főzzétek” főzőbemutató az érdeklődőknek, profi szakács részvételével.
  • „Évszakonként mozgatom a súlyomat” játékos sportfoglalkozás az iskola tanulóinak.

Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében:

  • Osztály salátabár- minden osztály havi egy alkalommal az iskola tankonyhájában salátát készít, majd vendégül látja a testvérosztályát.
  • Büféprojekt – egészségnap a büfében, havi egy alkalommal a dietetikus által összeállított ételeket árusítanak az iskolai büfében.
  • Együtt mozog az iskola, iskolai sportnap valamennyi tanuló részvételével.
  • „Így táplálkozunk mi” vicces életképek az osztályok étkezési szokásairól.
  • „Ilyen étel nincs is… - Lehetetlen receptek” receptgyűjtő verseny, ppt bemutatón keresztül.
  • Rajzverseny alsósoknak az egészséges életmód témakörében. 
  • Jól kifőztük… - interaktív vetélkedő a felsős tanulóknak.
  • Celeb konyha, az egészséges táplálkozást népszerűsítő program közismert személyekkel.
  • Életmód napközis tábor szervezése az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítésére.
  • Egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó eszközök használata.

Választható önállóan támogatható tevékenység:

  • Tankonyha létrehozása és berendezése.

Iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás és az étkezési kultúra fejlesztése érdekében:

  • étkezéshez szükséges edények beszerzése
  • étkezéshez szükséges bútorzat és eszközök fejlesztése az étkezőben
  • étkezőasztalok beszerzése
  • étkezőszék beszerzése
  • ablakokra új függöny és karnis beszerzése
  • asztalokra abrosz beszerzése
  • Ivókút létrehozása 4 db ivóvízvételi hely kialakítása

A programok időpontjáról, a jelentkezésekről a faliújságon, az osztályfőnököktől és az iskolarádióban folyamatos tájékoztatást kapnak az iskola tanulói.